TOP 5 fotbaliști brazilieni din istorie

Brazília înseamnă fotbal. Mai mult. Brazilia reprezintă dragostea pentru fotbal. De zeci de ani, fotbaliștii din naționala Braziliei împart prin lumea întreagă bucuria de a juca fotbal. Uneori, pare că brazilienii sunt preocupați de altceva, în afară de scor. Și anume de fotbalul cu zâmbetul pe buze. Joga Bonito.

De 5 ori campioană a lumii, Brazilia a luat ultimul titlu în 2002. La ultimul Mondial, pe care l-au și organizat, brazilienii au avut parte însă de un coșmar în semifinala cu actuala campioană, Germania.

https://www.youtube.com/watch?v=3HG7lcKh3w4

Brazilia e singura țară din istoria fotbalului care a cucerit definitiv trofeul original al Cupei Mondiale, Cupa Jules Rimet. După moartea fostului șef al FIFA, Jules Rimet, s-a decis ca țara care câștigă prima 3 titluri mondiale să poată păstra trofeul. Aceasta a fost Brazilia. Din păcate, trofeul de aur a fost furat din vitrina Federației Braziliene în 1983 și nu a mai fost recuperat niciodată.

Înapoi la fotbal. S-a pus de multe ori întrebarea – cine a fost cel mai bun fotbalist brazilian din istorie? Se poate stabili vreodată acest lucru? Probabil că nu. Noi propunem măcar 5 nume pentru acest titlu, dar pot fi mulți alții pe listă. Aceștia sunt însă cei care ne-au impresionat cel mai mult de-a lungul istoriei fotbalului brazilian.

Ronaldinho

Ne amintim cu drag de Ronaldinho, omul care își dribla adversarii cu zâmbetul pe buze. Driblingurile sale năucitoare duceau uneori la accidentările fundașilor adverși care își pierdeau echilibrul după ce încercau să-i ia mingea dințosului. Ronaldinho rămâne unul din puținii fotbaliști ai Barcelonei, aplaudați la scenă deschisă pe Bernabeu de fanii Realului.

Câștigătorul Balonului de Aur în 2005, Ronaldinho a jucat la cluburi mari ca PSG, Barcelona sau AC Milan, dar cea mai puternică impresie a lăsat-o în Catalunia. Printre altele, a fost și protagonistul unuia din primele filmulețe virale de pe internet. Ce ziceți, a fost reală chestia asta? 🙂

Zico

Dacă ai fost numit printre cei mai buni 10 jucători din istoria fotbalului și dacă însuși Pele a spus că ești acela care te-ai apropiat cel mai mult de calitățile sale, înseamnă că ai lăsat ceva în urmă. Zico a fost un superb conducător de joc, dar și un excelent marcator. În 700 de meciuri, Zico a dat peste 500 de goluri. În tricoul naționalei Braziliei, Zico a marcat de 48 de ori, dar n-a reușit să câștige titlul mondial.

În 1982, Zico era liderul echipei considerată cea mai bună națională a Braziliei din toate timpurile. Cu Zico, Socrates și Falcao în echipă, Brazilia a fost eliminată însă de viitoarea campioană mondială, într-un meci în care Paolo Rossi a dat toate golurile squadrei azzurra în victoria Italiei cu 3-2.

Ronaldo

Mulți spun că există un singur Ronaldo în istoria fotbalului. Fenomenul. Dacă a fost un singur jucător în anii ’90, care să fie modelul copiilor din lumea întreagă, acela a fost el. Ronaldo Luis Nazario de Lima.

Fie că a jucat la Barcelona, Real Madrid sau la Inter, Ronaldo a fost foarte iubit de fani, nu doar pentru golurile marcate, ci și pentru spectacolul uimitor pe care îl făcea pe teren. Un adevărat fenomen.

Garrincha

Pele a fost regele, dar Garrincha nu a fost departe. Garrincha este considerat ca fiind fotbalistul cu cel mai bun dribling din istorie. 

Garrincha s-a născut cu o deformație – piciorul său stâng era cu 6 centimetri mai scurt, dar acest lucru nu l-a împiedicat să devină unul din cei mai buni fotbaliști brazilieni. A fost un copil firav, iar sora sa i-a dat porecla cu care a devenit celebru. Garrincha înseamnă în portugheză ”mica pasăre”. Numele său real a fost Manuel Francisco dos Santos. Stilul său de joc i-a adus și o altă poreclă – Alegria de Povo. Bucuria poporului. Garrincha și-a atins vârful de formă la Mondialul din 1962, când a fost desemnat cel mai bun jucător al Cupei Mondiale. Garrincha a fost dubul campion al lumii cu naționala Braziliei.

Pelé

Considerat alături de Maradona și Cruyff, cel mai bun fotbalist din istorie. Pele e singurul jucător cu 3 titluri mondiale în palmares și cel mai prolific golgheter. A înscris în carieră 1281 de goluri. A câștigat primul titlu mondial în 1958, la doar 17 ani. Este și acum deținătorul recordului de precocitate – cel mai tânăr fotbalist care a jucat vreodată într-o finală de Cupă Mondială. Și nu doar că a jucat – Pele a marcat de 2 ori în victoria Braziliei 5-2 cu Suedia.

Pele a jucat aproape toată cariera (18 ani) pentru Santos, iar ultimii 2 ani i-a petrecut, după un transfer de senzație, la New York Cosmos. În 1970, Pele a condus naționala Braziliei la un succes clar, 4-1 în fața Italiei. Pele este sinonim cu fotbalul. 

Lista celor mai buni fotbaliști brazilieni din istorie n-ar fi completă fără Socrates, Romário, Rivaldo, Roberto Carlos și mulți alții. Brazilia produce în fiecare ani sute de fotbaliști valoroși. Coutinho, Firmino sau Neymar sunt cele mai mari nume apărute în ultimii ani și care duc mai departe moștenirea faimoșilor lor predecesori. Să joci fotbal frumos și să te bucuri de aceste momente. Cu FotbalTour, aveți ocazia să trăiți pe viu la Viena ultimul meci al naționalei Braziliei, înainte de Mondialul din Rusia.