Stadionul Realului va semăna cu o imprimantă!

Stadionul Santiago Bernabeu tocmai a împlinit 70 de ani. Înainte să își găsească actuala casă, Realul a căutat însă destul de mult stadionul perfect. Vreme de 45 de ani, cea mai galonată echipă din istoria fotbalului a jucat pe mai multe stadioane până să se stabilească pe Bernabeu. Vă prezentăm în continuare povestea fascinantă a legendarului stadion din Madrid.

EXCURSII LA MECIURILE REALULUI

De la arena cu tauri la patrimoniu regal

În 1902, când Real Madrid a luat ființă, clubul se numea doar FC Madrid. Echipa juca meciurile de acasă lângă arena în care se desfășurau coridele. Pentru doar 150 de pesetas pe an, clubul avea la dispoziție o bucată de pământ fără iarbă, iar jucătorii se schimbau într-o tavernă din apropiere. Abia în 1920, regele Alfonso al XIII-lea (bunicul lui Juan Carlos) a acordat clubului dreptul să se numească Real (regal în spaniolă).

Primul stadion al Realului a fost O’Donnell, care, la acea vreme, era unul dintre cele mai moderne din Spania. 6.000 de spectatori puteau asista la meciuri, iar terenul era separat de fani prin bariere. N-a trecut mult timp și Realul a început să-și caute o nouă casă pe care a găsit-o sub forma unui velodrom! Arena de ciclism a fost modificată pentru a se putea juca acolo fotbal. După un timp, Realul și-a găsit, în sfârșit, un stadion cu gazon. A fost totuși doar o soluție temporară pentru că, un an mai târziu, madrilenii s-au mutat iar. De această dată, pe stadionul Chamartin care a rămas casa Realului pentru următorii 23 de ani! Chamartin este cartierul din nordul Madridului în care se află celebrul Bernabeu.

Stadionul O’Donnell nu avea iarbă și era înconjurat de garduri

Štadión O'Donnel
Casă, dulce casă – în sfârșit, pe Bernabeu

Stadionul Chamartin a fost avariat în timpul războiului civil spaniol (1936-1939) și apoi reconstruit. Capacitatea sa a ajuns la 25.000 de locuri, dar, cu toate acestea, nu era suficientă. Real devenea din ce în ce mai populară în rândul spaniolilor. Astfel, președintele de atunci al Realului, Santiago Bernabeu a ajuns să zică: De ce să facem lucrurile treptat când putem face acum un stadion de 100.000 de locuri?

EXCURSII LA MECIURILE REALULUI

Problemele cu terenul și mai ales cu banii au întârziat proiectul stadionului uriaș. Bernabeu era însă foarte perseverent și încăpățânat. În 1943, a cumpărat, cu ajutorul mai multor credite, terenul necesar și a început construirea noului stadion. Deși al doilea război mondial nu a afectat Spania atât de mult cum a făcut-o în alte țări europene, investiția uriașă într-un stadion de fotbal a stârnit multe discuții. În decembrie 1947, stadionul Noul Chamartin (cum a fost atunci denumit) a fost inaugurat cu un meci cu portughezii de la Belenenses câștigat de Real cu 3-1. În 7 ani, stadionul avea deja o capacitate incredibilă de 125.000 de locuri! Acest lucru a fost posibil datorită visului lui Don Santiago Bernabeu. Datorită pasiunii și iubirii sale pentru Real, în 1955, arena a fost redenumită Estadio Santiago Bernabéu.

Astăzi, stadionul Santiago Bernabeu arată astfel, datorită mai multor lucrări de reconstrucție

Estadio Santiago Bernabéu Real Madrid
Renovările au păstrat-o acasă pe Real

Sfârșitul anilor 70 a adus o serie de lucrări de renovare a stadionului. Apropierea Campionatului Mondial din 1982 a adus cu sine ideea unui nou stadion. O persoană din club a propus însă ca stadionul să fie reconstruit, în loc să fie demolat.

După adăugarea locurilor pe scaune, capacitatea de pe Bernabeu a scăzut la ”doar” 90.800 de spectatori pentru marea finală a CM 1982 câștigată cu 3-1 de Italia lui Rossi și Zoff în fața RFG-ului condus de Rummenigge și Breitner. Stadionul Realului a găzduit și 4 finale de Champions League, ultima în 2010 când Interul lui Mourinho a bătut-o cu 2-0 pe Bayern. În viitorul apropiat, se anunță alte schimbări radicale pe Bernabeu.

Aici vedeți cum va arăta peste 3 ani stadionul Realului:

La prima vedere, noul stadion al lui Real Madrid va arăta ca o imprimantă, dar va fi o imprimantă superbă! 🙂 Reconstrucția va costa 400 de milioane de euro și va fi încheiată în 2020. Astfel că mai avem la dispoziție 3 sezoane pentru a merge împreună în excursii la meciurile Realului pe actualul Bernabeu. Sau preferați să așteptați inaugurarea noii bijuterii?

EXCURSII LA MECIURILE REALULUI