Finala Europa League de la Lyon

În ultimii ani, câștigătoarea Europa League primește un premiu important. Calificarea directă în următorul sezon al Champons League. Este motivația perfectă pentru echipele din sferturile de finală să se lupte pentru trofeu. Manchester United a terminat doar pe 6 anul trecut în Premier League, dar s-a calificat în grupele Champions League datorită victoriei cu Ajax din finala de la Stockholm.

Echipe de top în drumul spre finala de la Lyon

Manchester United, Sevilla, Chelsea, Atletico Madrid. Acestea sunt ultimele câștigătoare ale Europa League. Toate sunt cluburi mari ale Europei care au jucat multiple finale europene în ultimul deceniu. Și în acest sezon, nume mari au rămas în cursa pentru calificarea în marea finală de la Lyon.

Atletico este principala urmăritoare a Barcelonei în campionat și se luptă cu șanse mari pentru trofeul Europa League, pe care l-a câștigat de 2 ori în ultimii ani. Griezmann speră să-și încheie cu o frumoasă victorie ultimul sezon la Atletico.

Arsenal a eliminat-o pe Milan în drumul spre sferturi și speră și ea la calificarea în marea finală de la Lyon.

Lazio și-a petrecut timpul în estul Europei în acest an, pentru a ajunge în sferturile Europa League. După ce a eliminat-o pe FCSB, Lazio a scos-o și pe Dinamo Kiev, cu o victorie cu 2-0 în Ucraina și speră la primul trofeu european, după 19 ani.

Sporting a trecut și ea de FCSB în acest sezon european și a trecut prin mari emoții în Cehia. Condusă de Plzen cu 2-0, Sporting a reușit golul calificării în prelungiri.

Salzburg, Lepizig, Marseille și ȚSKA Mosvova sunt celelalte echipe rămase în cursă pentru un loc în finala Europa League de pe 16 mai.

Urmașul lui Stade Gerland

Lyon și-a trăit vremurile de glorie când Juninho făcea spectacol pe frumosul Stade Gerland în fața unor adverari de calibru, ca Real Madrid. Lyon a decis însă că are nevoie de un nou stadion, mai mare și mai modern. Construcția acestuia a început în 2008. Bătrânul Stade Gerland nu a fost însă dărâmat – este folosit în continuare de echipa de rugby din Lyon.

Lyon va trăi pentru fotbal la jumătatea lunii mai. Zeci de mii de fani ai finalistelor vor invada orașul, iar atmosfera va fi una specială.

Lyon se află pe ruinele vechii cetăți Lugdunum, care era cândva centrul Galiei. Acum, al treilea oraș al Franței este un loc important pentru oamenii de afaceri și în același timp, capitala franceză în materie de gastronomie. Datorită importanței sale istorice, la Lyon veți avea ocazia să desoperiți un cartier roman încântător în care se găsește chiar și un amfiteatru.

Centrul vechi este format din cartierele Saint-Jean și Saint-Georges, acolo unde, în afară de arhitectura medievală, se găsesc și principalele monumentele ale orașului.​ Hôtel de Gadagne datează din secolul al XV-lea. Aici puteți vizita muzeul de istorie și frumosul muzeu al păpușilor! 🙂

La Lyon, se găsește și al doilea cel mai important muzeu de artă din Franța, după Luvru. ​Musée des Beaux Arts atrage milioane de vizitatori în fiecare an.

Colline de la Croix-Rousse este un alt cartier încântător care se găsește pe o colină din Lyon. Acesta este faimos pentru așa-numitele traboules, frumoasele coridoare arcuite care se găsesc între clădirile din această zonă a orașului.

Cartierul Presqu’ile este inima orașului, o peninsulă cu o arhitectură superbă. Este suficient să menționăm că Place Bellecour este cea mai mare piață pietonală din Europa! În centrul pieței, tronează statuia lui Ludovic al XIV-lea. În același cartier, se găsește și ​Place des Terreaux. În secolul al XVIII-lea, aceasta a făcut parte din fortificațiile orașului, iar 400 de ani mai târziu, a fost transformată într-o piață. Acolo s-au petrecut execuțiile prin ghilotinare, în timpul Revoluției Franceze. În nordul pieței, se găsește o frumoasă fântână făcută de Frédéric Bartholdi, faimosul arhitect al Statuii Libertății. 

Capitala gastronomiei franceze

Bucătăria locală a fost influențată în secolul al XVI-lea de regina Franței, Caterina de Medici (soția lui Henric al II-lea), care a a adus la Lyon un bucătar vestit din Florența. A apărut astfel o combinație unică între talentul bucătăriei italiene și delicioasele ingrediente ale bucătăriei franceze. Încercați așadar specialitățile localeRosette de Lyon este numele unui salam delicios! Alte feluri renumite sunt celebrul coq-au-vin, salata lyoneză sau cartofii franțuzești. Marron glacé este cel mai bun desert – castane în cremă de zahăr ars.

Finala Europa League va fi, așadar, un festival fotbalistic și turistic de excepție! Nu ratați punctul culminant al acestui sezon european și veniți cu noi la Lyon. Oferta pentru excursia la finala Europa League, o găsiți AICI.